zaterdag 17 augustus 2013

2013 ... het jaar van de uitbreiding !

"Uitbreiding" is blijkbaar het woord van 2013, zoals u hier in ons vorig artikel kon lezen was eind juni onze gezinsuitbreiding een feit. Het gegeven dat dit ook ineens het laatste berichtje was dat hier gepost is, zegt misschien ook al wel wat over de drukte dat dit alles met zich meebrengt. Al bij al moet ik wel zeggen dat het erg goed meevalt zo met twee kleine patatjes ... en later als ze groot zijn ... dan zit mijn speeltafel altijd vol (hoop ik).

"Uitbreiding" is blijkbaar het woord van 2013, speel/verkoop/demonstratie/stand-ruimte vergroten! Binnen twee maanden is het weeral zo ver, dan zakken we met z'n allen af naar de hallen in Essen. Dit jaar overigens in andere hallen, wegens verbouwingen in het traditionele deel van de Messe. Op zich een positief gegeven volgens mij aangezien de grotere hallen 1, 2 en 3 gebruikt zullen worden, met als gevolg grotere standen, meer (adem)ruimte en een nieuw gegeven om naar uit te kijken voor de doorwinterde Spielbezoeker.

"Uitbreiding" is blijkbaar het woord van 2013,  zeker als we naar de release-lijst voor Spiel kijken.
Voor vele uitgeverijen lijkt consolideren in het businessplan te zijn opgenomen. Vorig jaar vond ik een vet jaar voor de spellen die in Essen tevoorschijn kwamen. Opvallend is dan ook de overvloed aan uitbreidingen die dit jaar op de markt worden gegooid. Van ordinaire geldklopperij tot welgekomen aanvullingen die van een al goed spel een fantastisch spel kunnen maken. Ik som een klein deeltje graag even voor u op.

- Snowdonia, één van de beste workerplacements van vorig jaar wordt aangevuld met nieuwe kaarten, plastic miniaturen die de houten pionnetjes vervangen (tegen meerprijs weliswaar) en een nieuw trekzakje, wat echt wel een must is. U kon dit ongetwijfeld al in vele recensies en onze imprESSEN lezen dat dit echt wel de grootste speelfrustratie van 2012-2013 is.
- Czech Games Edition, de uitgeverij van toppers Last Will, Tzolkin, Dungeon Petz, Galaxy Trucker, ... gooien voor al deze titels een uitbreiding naar onze kop. Er is voorlopig nog erg weinig info hieromtrent, maar het valt op.
- Terra mystica, het spel dat de BGG-lijst met rasse schreden aan het veroveren is, zal ook een uitbreiding krijgen, zij het dat die in Essen waarschijnlijk enkel nog maar in prototype te spelen zal zijn, maar ook hierover nog geen bevestiging.
- White Goblin Games brengen de honderdmiljoenste uitbreiding van Rattus, Rattus Cartus, Revolver en van het tegellegspel Voluspa mee naar Duitsland.
- Fleet arctic bounty zal Essen sowieso niet halen, die staat gepland voor december, maar we hebben er ons toch al aan schuldig gemaakt om het spel te Kickstarteren (als dit een goed woord is), wegens een topspel dat ongetwijfeld nog beter wordt met deze aanvulling.
- Daarnaast uitbreidingen voor Among the stars, Suburbia, Dungeon fighter, Battlestar galactica, Tokaido, Keyflower (die de Agricola-weg inslaat), Hive (met nieuw ongedierte, dit keer een pissebed), Legenden van Andor, Dixit, Agricola, Wrong chemistry, The manhattan project, Ginkgopolis, Mage wars, Thunderstone, Mice & mystics, Summoner wars, Robinson Crusoe, Fresco, Kingdom builder, 7 Wonders, Evolution, Qwirkle, Mage knight, ...

"Uitbreiding" is blijkbaar het woord van 2013, het jaar waarin onze spellencollectie verhuisde van kinderkamer 2 naar onze zolder. Het jaar waarin Ikea erg veel aan mij verdiend heeft aan kastjes voor onze spellen netjes te sorteren. Het moet gezegd, de spellenzolder heeft succes, veel speelsessies, veel oehs en ahs bij het aanschouwen van de collectie en het keuzeprobleem dat steeds groter wordt. Maar het allerbelangrijkste : er is nog steeds plaats voor ... uitbreiding!1 opmerking: