donderdag 1 september 2011

One game to rule them all ...

Meermaals krijg ik volgende vraag voorgeschoteld : Wat is het beste spel dat je in je collectie hebt? Wat vind jij nu echt het beste spel? Wel ... ik heb nu reeds meer dan vijf jaar de tijd gehad om hierover na te denken en ben tot op heden nog steeds niet tot een pasklaar antwoord gekomen.


Natuurlijk zijn er altijd wel spellen die je meer liggen dan anderen, sommige spellen worden überhaupt uit ons collectieve geheugen gewist. En ja, daar zijn wel enkele klassiekers bij. Niet dat we hautain willen overkomen of dat deze spellen hun waarde niet hebben bewezen. Verre van zelfs, het feit dat ze zo vaak verkocht zijn en nog steeds worden, maakt hen uiteraard zeer interessant voor uitgevers.

Het beste spel? Wat is dat eigenlijk? Als je hierover rationeel gaat nadenken, dan besef je dat er verschillende factoren zijn die dit gaan bepalen. Het wordt echter wel problematisch als je gaat merken dat sommige van deze factoren elkaars uiterste zijn en dat ze niet met elkaar te rijmen vallen. Elk spel heeft wel z'n voor- en z'n nadelen, het perfecte spel, dat bestaat gewoon niet. Ik geloof eerder in "het perfecte spel op het perfecte moment"!

Als we hierover even doorbomen dan sta ik graag even bij volgende parameters stil :
- De speelduur : wat een onvergetelijk avontuur is, hun queeste over gans Middelaarde, hun levenswerk als het ware voor sommigen, is een langdurige en pijnlijke lijdensweg voor anderen. Puffend en zwetend rond de speeltafel, constant kijken op de horloge, hongerig naar een ander spel en in een gevorderd stadium naar "geen spel" meer. Erg pijnlijk als je met zo'n gevoel naar huis moet. Zeker als je de ganse nacht nog ligt te dromen over hoe het misschien toch iets had kunnen worden, maar uiteindelijk in slaap vallend, troostend met de gedachte dat je, wat dit spel betreft, je portefeuille toch een keertje kan dichthouden.
- Het thema : weer maar eens bouwen aan een middeleeuwse stad, of toch maar goederen inzamelen en verkopen voor overwinningspunten, voor een zoveelste keer kruipen in diepe kerkers waar er monsters moeten verslagen worden? Ook de zotste zaken kom je tegenwoordig tegen, taartjes verdelen, pannenkoeken bakken, ouwe rommel recycleren en herten de liefde laten bedrijven om er enkele te noemen. Af en toe sta je ook een keertje perplex van een exemplaar waar thema en spel perfect met elkaar doorweven zijn, op het juiste moment komen de elven ter hulp, net voor de dwergen kopje onder gaan en net voor alles verloren lijkt te zijn, dan is het echt genieten geblazen.
- De medespelers : the fellowship ... deze maakt of kraakt een spel. Lekker luchtig spel met droogstoppels werkt niet echt, een loop-en-reageer-snel-spel is een onbegonnen taak voor de stuntelaar onder ons (krijg maar eens zo'n Jungle-speed-totem tegen je knikker). Elke speler heeft wel zo z'n eigen spellen, net als elke krijger een bepaald wapen het beste hanteert. Bieden, kaarten tellen, tactiek, strategie, dobbelen, opbouwen, ... of een mix van allen, ieder z'n eigen ding. De ene zijn reikwijdte is al wat beperkter of uitgebreider dan de andere. Zelf reken ik me bij diegene die een breed veld hebben, maar waarvan de randen toch wispelturig kunnen zijn.
- Het moment : Ik weet maar al te goed wat ik wil spelen op een bepaald moment, alhoewel er ook momenten zijn dat je voor die enorme kast staat en het idee hebt dat er niets tussen zit, te veel keuze weet u wel. Soms is een leuk tussendoortje fantastisch, maar vaak heb ik toch eerder zin in een lijviger spel, 90 minuten, dat is zo een beetje een perfecte tijdsmaat, hoewel ik er eigenlijk niet graag getallen op kleef. Een slecht spel van 10 minuten kan langer duren dan een spannend en onderhoudend avondvullend spel.

Ik zou zeker nog tientallen andere zaken kunnen aanhalen die bepalen of je een spel al dan niet goed vind, maar de enige goede raad die ik éénieder kan geven is de volgende : probeer gewoon een spel. Ga een keertje langs bij je plaatselijke spellenclub of spreek af met jouw fellowship. Beleef samen een mooie reis, misschien met de nodige moeilijkheden, maar sta zeker open voor wat je voorgeschoteld krijgt. Is het niets voor jou? Des te beter, dan weet je dat je er je handjes af kan houden. Smaakt het naar meer? Dan weet je waar je je zuurverdiende centjes naartoe kan laten rollen.  

2 opmerkingen:

  1. Ah Gimli (of was het Spinli?), wat denk je van vrijdag? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Naast de spellen die op de nieuwsbrief zijn aangekondigd (Black Gold, Artefakt, Miss Lupun en Mondo), zou ik eens graag proberen om Merchants of Inca empire op tafel te krijgen. (als ik erin slaag om de spelregels nog door te nemen tegen morgen), anders ga ik proberen eens te gaan voor een verrassing ... maar dat hangt weer van het moment morgen af. :-)

    BeantwoordenVerwijderen