vrijdag 9 september 2011

Op weg naar Mekka...

Sinds de uitvinding van het internet is de wereld in een stroomversnelling geraakt, mensen van onder de kerktoren, zoals mezelf, konden hun horizon deftig verruimen door slechts één enkele muisklik. Sites als google, yahoo en altavista leveren ons voldoende zoekmogelijkheden op om bij het juiste topic terecht te komen.

Maar misschien het meest frequent gebruikte, is wel Wikipedia, deze online encyclopedie is niet enkel een must voor chronische rugpatiënten, waarbij deel 12 van de klassieke encyclopedie reeks in de dressoir in uw living hen fataal werd, maar ook voor scholen, bollebozen en de simpele werkmens, zoals wederom mezelf.

In een verdiepende studie over de Islam vond ik dan ook volgend fragment terug :
"De Hadj is ( الحجّ) is de pelgrimstocht naar Mekka, een van de vijf zuilen van de islam. De hadj is verplicht voor alle gezonde, volwassen moslims die over voldoende geld beschikken. Voor mensen die om gezondheidsredenen niet kunnen gaan, of niet genoeg geld hebben, is het dus geen verplichting. Wel kan iemand die zelf de hadj al verricht heeft in naam van iemand gaan die daartoe niet in staat is."

Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit alles me bijzonder herkenbaar in de oren klonk. Ook wij, de spelers uit spellenland hebben onze eigenste Hadj. Het grootste voordeel voor ons is wel, dat we ons geen 4 494 km (in vogelvlucht) moeten verplaatsen, maar welgeteld 169,5 km (in werkelijke kilometers) vanaf ons huisje tot aan de messe in Essen.

Deze "batibouw"-hallen zijn het decor voor de grootste Europese spellenbeurs, een referentie in het de wereld zelfs, want naast enkele megaconventies in Amerika, is dit wel de place-to-be voor elke spellenliefhebber. Ik zou gerust durven stellen dat elke gezonde, volwassen (en niet zo volwassen) speler die vooral over voldoende geld beschikt deze reis moet ondernemen.

Voldoende geld heeft u nodig, niet enkel voor de inkom (die €11 uit uw portefeuille zal vergen), het parkeerticket (€5), een wegenvignet om in de Duitse steden te mogen rijden (alhoewel u dit netjes kan omzeilen door een afrit vroeger te kiezen en van buitenaf de stad de messe binnen te rijden), een drankje en broodje voor tijdens de middag en eventuele verblijfskosten voor de die-hards die meer dan één dag gaan of misschien zelfs de volledige vierdaagse overleven.

Daarnaast zal u uw budget goed moeten beheren, want u waant zich in luilekkerland, overal waar u maar kijkt spelletjes, spelletjes, spelletjes. Het ene al wat nieuwer en exclusiever dan het andere. Stapels met uitverkoop, koopjes allerhande en solden waarvan uw oren gaan flapperen. Pas nu goed op, beste speler, koop aub geen spel dat u anders toch niet gekocht zou hebben, enkel en alleen om de prijs. Neem van mij aan dat deze aankopen al snel stof zullen vergaren in uw spellenkast. Een handige tip van mijnentwege, neem uw budget aan cash mee, want dan geldt de alom bekende leuze : "op is op".

Bereid u toch goed voor, ga niet lichtzinnig de drukte in. U leest het goed, adem zal u wel hebben in de hoge hallen van de messe (alhoewel?), maar een goedvoorbereid speler is er méér dan één waard. Zorg dat u een overzichtje van de hallen heeft en weet welke uitgeverij zich waar heeft geplaatst, ze hebben allemaal een booth-nummer, zoals u op de diverse sites over Spiel zal kunnen terugvinden. Zorg ervoor dat u een afdrukje heeft van voorbestellingen, eventueel met nummer, zodat u dit kan voorleggen aan de stand en u niet al te veel tijd verliest. Betaal desnoods uw bestelling al op voorhand als dit wordt aangeboden, dan heeft u ook weer een beter overzicht op het beheer van uw budget en loopt u in de messe niet verkrampt rond met uw ene hand constant op uw portefeuille en de andere angstvallig en stevig grijpend naar de trolley of te zware zak die u meezeult.

Voorzie ook aan uw primaire behoeften, neem boterhammetjes en een drankje mee. Dit kan in een rugzak, maar dan moet u daar weer mee zeulen, alhoewel hij misschien handig van pas komt, nadat uw alles erin heeft verorberd en het weer een extra opbergplaats blijkt te zijn. Ik persoonlijk geef de voorkeur aan een korte pauze, rond het uur van één, zet ik mezelf even buiten, op een bankje bij mooi weer om te genieten van de boterhammen, het drankje en de frisse lucht. Ondertussen kan u even een eerste lading spellen in uw koffer deponeren en dan heeft u terug de volle moed en energie om het tweede luik van uw bezoek aan te vatten.

Hé, ik heb nooit gezegd dat het een plezierreisje werd. Het is een uitstap die draait om zelfopoffering, in het reine komen met je zelf (en je portemonnee) en vooral het vinden van innerlijke rust, tevredenheid, trots en voldaanheid na deze trip. Nog een goede 40 dagen en dan staat de uittocht weer voor de deur, het zal nog even bekijken zijn of ik mezelf terug in het gewoel zal storten of ik een slachtoffer dien te zoeken die mijn hadj in mijn plaats verricht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten